Alert:

PERHATIAN:Artikel yang disiarkan disini merupakan pandangan peribadi penulis! Tiada berkaitan dengan mana-mana organisasi. Penulis tidak akan bertanggungjawab diatas mana-mana artikel atau laporan yang di salin dari sumber lain

Followers

Tuesday, 14 January 2014

Raja Noor Jan Shah Raja Tuah Ditahan!

Polis hari ini menahan Raja Noor Jan Shah Raja Tuah yang mendakwa dirinya Sultan Melaka bagi membantu siasatan mengikut Akta Hasutan berhubung dakwaan mengadakan beberapa majlis penganugerahan pingat, bintang dan darjah kebesaran yang tidak diiktiraf.

Timbalan Ketua Polis Melaka, Datuk Shah Gzali Khan Shahadat, berkata Raja Noor Jan Shah ditahan pada 10.50 pagi ini ketika dalam perjalanan ke Pulau Besar di Melaka dipercayai bagi menghadiri majlis kesyukuran kewujudan kembali "Kesultanan Melayu Melaka".

"Penahanan dibuat berdasarkan laporan polis dibuat ramai penduduk, tidak kurang 10 laporan dibuat antaranya oleh pertubuhan dan NGO (badan bukan kerajaan) yang menyatakan keresahan mereka setelah melihat majlis penganugerahan berkenaan serta jemputan dan pelawaan menghadiri majlis itu," katanya.


Pada 8 Januari lalu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron, berkata kerajaan negeri Melaka menolak tuntutan Raja Noor Jan Shah untuk diiktiraf sebagai Sultan Melaka dan menegaskan kerajaan negeri hanya mengiktiraf pingat, bintang dan darjah kebesaran diberikan Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob.

Shah Gzali Khan berkata, siasatan mendapati kira-kira 50 pengikut Raja Noor Jan Shah dalam perjalanan ke Pulau Besar dipercayai untuk menghadiri majlis kesyukuran itu.

"Tiada tangkapan dibuat ke atas pengikut ini, tetapi bergantung kepada tindak tanduk mereka sekiranya mereka menghalang polis dan penjawat awam melakukan tugas, mereka akan ditahan," katanya. - Bernama, 14 Januari, 2014.

No comments:

Post a Comment